Valikoiva louhinta pienentänyt Endominesin tappiota

Endominesin Ilomantsissa louhimat malmimäärät ovat pudonneet tänä vuonna, kun yhtiö siirtyi vuoden alussa valikoivaan louhintaan.

Kullan hinnan alhaisuuden vuoksi Endomines hyödyntää vain malmion rikkaimpia osia.

Viime vuoden tammi–syyskuussa yhtiö louhi runsaat 250  000 malmitonnia, mutta tänä vuonna määrä jäi vajaaseen 110  000 tonniin. Kullantuotanto laski vastaavasti 411 kilosta 215,2 kiloon. Vuonna 2014 kullantuotanto oli samaan aikaan yli 580 kiloa. Koko tämän vuoden tuotantomäärän yhtiö ennakoi olevan 300–350 kiloa. Arvio on pysynyt samana vuoden alusta lähtien.

Malmin kultapitoisuus on ollut kuluvan vuoden kolmen kvartaalin aikana keskimäärin 2,4 grammaa tonnille, kun vuosi sitten se oli vain kaksi grammaa. Heinä–syyskuussa louhitun malmin pitoisuus oli nyt 2,7 grammaa tonnille. Endomines on ennakoinut aiemmin, että kultapitoisuuden odotetaan nousevan noin kolmeen grammaan tonnille.

Endomines AB:n liikevaihto laski tammi–syyskuussa noin 6,6 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 8,7 miljoonasta eurosta. Verojen jälkeinen tulos oli nyt pakkasella 4,1 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin miinusta syntyi noin 8,1 miljoonan euron verran.

Lähde: Valikoiva louhinta pienentänyt Endominesin tappiota