UPM ja Stora sulkemassa tehtaita – Nyt tuli lisää kylmää faktaa

Tullin maanantaina julkistama ulkomaankauppatilasto elokuulta vahvistaa, etteivät UPM ja Stora Enso ole sulkemassa tehtaita Suomessa huvikseen. Metsäteollisuuden tuotteiden kokonaisviennin arvo kutistui kolme prosenttia viime vuoden elokuusta.

Kokonaislukua rokotti se, että alan suurimman tuoteryhmän, paperin ja pahvin vientimäärät laskivat kaksi prosenttia ja vientihinnat prosentin. Lopputulema oli, että paperin ja pahvin viennin arvo kutistui kolme prosenttia 591 miljoonaan euroon.

Suomen metsäteollisuuden uusvanha toivo on paperimassa eli sellu ja mekaaniset massat. Niille kuuluu parempaa.

Paperimassan viennin arvo nousi elokuussa yhden prosentin vertailukuukaudesta 143 miljoonaan euroon. Massan vientihinnat laskivat 14 prosenttia, mutta vientimäärät nousivat samaan aikaan 17 prosenttia.

Massatehtaiden duunareilla ei ole Suomessa hätää. Koneet jauhavat kuumina, ja tehtaita rakennetaan lisää.

Paperi- ja pahvitehtaiden työntekijöillä on sen sijaan taas pelko takalistossa. Stora Enso on jo ilmoittanut, että yhtiö keskittää aaltopahvin valmistusta Suomessa Lahden-tehtaalleen ja sulkee aaltopahvitehtaansa Heinolassa. Työtä vaille jää noin 60 henkeä.

Keskittäminen ei tarkoita, että Stora Enso lopettaisi aaltopahvin teon Suomessa kokonaan. Yhtiö valmistautuu investoimaan Lahden-tehtaalleen lähes 20 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen kohde on uusi aaltopahvikone.

UPM:n suomalaisilla paperitehtailla on todennäköisesti edessään paljon suurempi rytinä kuin Storalla. Kun UPM julkisti viime viikolla selvästi odotettua paremman heinä-syyskuun tuloksen, yhtiö kertoi samalla lähiaikoina päätettävistä paperituotannon leikkauksista.

Lähde: UPM ja Stora sulkemassa tehtaita – Nyt tuli lisää kylmää faktaa – Talouselämä