Palvelunestohyökkäys kylmensi kaksi kiinteistöä – onko kohteena tuhat lisää?

Palvelunestohyökkäys katkaisi kahdesta lappeenrantalaisesta kiinteistöstä lämmönjakelun iskemällä siitä vastaavaan tietokoneeseen.

Kohteita on saattanut olla tuhat, ja osa niistä merkittävästi vaarallisempi kuin pelkkä lämmitys.

Valtia vastaa Lappeenrannassa järjestelmien asentamisesta ja ylläpidosta. Toimitusjohtaja Simo Rouniaisen mukaan kotitalouksiin kohdistuva uhka saattaa olla suurempi.

”Meidän tiedossamme on vain kaksi tapausta. On kuitenkin todennäköistä, että iskuja on enemmänkin, sillä molemmat iskut kohdistuivat saman valmistajan, Fidelixin laitteisiin. Näitä samoja laitteita löytyy Suomesta yli tuhat pelkästään hakukone Shodanin kautta, ja siltä pohjalta on helppo valikoida iso määrä kohteita” Rouniainen kommentoi.

”Ongelma piilee siinä, että laitteet ovat suoraan kiinni julkisessa verkossa, eikä niitä ole kunnollisesti suojattu. Talotekniikka-alalla tämä on oikea ongelma, sillä asiakkaat eivät yksinkertaisesti osaa varmistaa, että laitteisiin tulee varmasti tehokas ja pätevä palomuuri,” Rouniainen jatkaa.

”Koska palvelunestohyökkäyksen kohteeksi joutunut laitteisto käynnistää turvatoimenpiteenä itsensä, sen seurauksena se jättää hallitsematta niitä järjestelmiä, joita sen takana on.

Tässä tapauksessa kyse oli vain lämmönsäätelystä, eli vähällä päästiin. Pienemmissä kiinteistöissä niiden takana voi kuitenkin olla vaikka mitä.

Ne voivat esimerkiksi olla vastuussa terveyskeskusten toiminnasta,” Rouniainen pohtii huolestuneena.

Lähde: Kaksi rakennusta kylmeni jo hakkereiden vuoksi – onko kohteena tuhat lisää? – Tivi