Osa yrityksistä investoi yhä Venäjälle

Investointien kokonaiskuva on Venäjällä nyt aika hiljainen ja varovainen.

Investointeja maahan on vähän, arvioi Suomalais-Venäläinen kauppakamarin (SVKK) toimitusjohtaja Jaana Rekolainen tuoreessa Venäjä-barometrikyselyssä, joka tehdään kahdesti vuodossa. Barometri on suunnattu SKVV:n jäsenille, jotka toimivat Venäjällä tai ovat kiinnostuneet toimimaan siellä. Kyselyyn vastasi noin 300 yritystä.

Mitään yritysten joukkopakoa Venäjältä ei ole tapahtunut tai tapahtumassa, sanoo SVKK:n viestintä- ja markkinointijohtaja Pirjo Peltola.

Kauppakamariin jäsenyrityksistä 27 prosenttia ilmoitti ilmoitti barometrikyselyssä investoineensa viimeisen 12 kuukauden aikana Venäjälle. Hieman useampi eli 29 prosenttia aikoo tehdä uusia investointeja seuraavan vuoden sisään.

Edes kohtalaista kasvua odottaa kaksi viidesosaa Venäjällä toimivista yrityksistä, ja suurista yrityksistä lähes puolet. Noin puolet yrityksistä arvioi viennin pysyneen ennallaan ja hieman yli neljännes arvioi sen nousseen.

Myönteistä on barometrin mukaan, että vienti on kasvanut kevään 2016 jälkeen – ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.

Vielä kolme vuotta sitten vienti Suomesta Venäjälle oli lähes miljardi euroa kuukaudessa. Kuluvan vuoden elokuussa vastaavana aikana tämä oli enää noin 260 miljoonaa euroa. Pudotus on siis ollut valtava.

Viime ja tänä vuonna käynnistyneitä investointeja Venäjälle ovat olleet muun muassa Uponorin ja  Skaalan tehtaat Pietarin lähelle, Myllyn Parhaan tehdas Moskovan lähistölle, Ruduksen talotekniikkaelementtien tuotantolaitos Viipuriin ja pakkausvalmistaja Huhtamäen tuotannon laajennus.

Lukuisia kymmeien miljoonien eurojen hankkeita

Elintarvikeyritys Fazer on kertonut tehtaan rakentamisesta Pietariin, ja 190 miljoonan euron investointi onkin viime isoimpia hankkeita Venäjälle Suomesta.

Isoja yli 30 miljoonan kauppoja ovat viime aikoina tehneet myös Outotec ja Raute. Valmetin toimittaman kartonkikoneuusinnan arvoksi on puolestaan arvioitu 50–60 miljoonaa euroa.

Rakennusalalla SRV:n Oktha Mall -kauppakeskus vihittiin käyttöön tänä syksynä, ja ja YIT jatkaa edullisempien asuntojen rakentamista.

Barometriin vastanneista 300 yrityksietä vain kaksi prosenttia ilmoitti mahdollisesti poistuvansa Venäjältä kokonaan. Pirjo Peltolan mukaan kaupan alan yritysten Keskon aikeet vetäytyä ruokakaupasta ja Stockmannin lähtö Venäjältä kokonaan ovat yksittäisten yritysten strategisia ratkaisuja.

Suurimpana ongelmana barometriin vastanneet yritykset pitävät talouden epävakautta (18 prosenttia), rahoituksen puutetta (15 prosenttia)  ja ruplan kurssia (14 prosenttia)

Poliittista riskiä piti suurimpana uhkana vain joka kymmenes yritys.

Peltola arvioi tämän johtuvan siitä, että suomalaiset ovat aina tehneet kauppaa itänaapuriin, ja sen eri tilanteiden kanssa on opittu sopeutumaan.

Ei siellä sampanjapulloja poksautella, mutta toimintaa muokataan ympäristön muutosten mukaan.

Lähde: Osa yrityksistä investoi yhä Venäjälle – ”Ei siellä sampanjapulloja poksautella” – T&T