Mahdottomat sukupolvenvaihdokset: Otto Brandtin tarina

Moottoripyörät ja perämoottorit ja muut päristimet ostetaan paikalliselta jälleenmyyjältä, mutta joku nekin on ensin tuonut maahan. Usein tuo maahantuoja on Otto Brandt.

Otto Brandt on ollut liikunnan ja vauhdin ystävien luottotoimittaja jo 111 vuotta. Neljänteen polveen edenneen sukuyhtiön tarina on edustamilleen tuotteilleen uskollinen, täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tästä kiinnostavasta liitosta ottaa kaiken ilon irti Terho Puustisen kirjoittama perheyritystarina Huimat päät.

Otto Brandtin tarinan viitekehyksen tarjoaa Suomen kehittyminen köyhästä maatalousyhteiskunnasta rikkaaksi palveluyhteiskunnaksi.

Varsinaisesta seikkailusta pitää huolta Brandtien suku, joka on hyvin jääräpäistä ja itsetietoista sakkia.

Huimien päiden varsinainen pihvi löytyy kuitenkin itse yrityksestä. Otto Brandt on jo neljännen polven perheyritys. Sen sukupolvenvaihdokset ovat olleet niin järjettömän huonosti hoidettuja, että yhtiön selviämistä 2010-luvulle voi pitää ihmeenä.

Brandtit ovat tehneet kaikki virheet. Jälkeläisiin ei ole luotettu, omiin kykyihin on luotettu liikaa. On pelätty elämäntyön puolesta ja jätetty reagoimatta maailman muutokseen. On oltu tylyjä, jopa julmia läheisimmille ja niin edelleen.

Nyt, kun yhtiö on siirtymässä viidennen sukupolven haltuun, näyttää yllättäen paremmalta. Vaikka Stefan Brandt ei vielä, syövän sairastettuaankaan, ole valmis luopumaan yhtiöstään, hän tietää sen olevan pian väistämätöntä.

”Isä luultavasti kuolisi, jos sanoisin, että hänen pitää lopettaa työnteko”, sanoo tytär Stefanie Brandt-Tallqvist, jolle yhtiö aikanaan siirtyy.

Lähde: Mahdottomat sukupolvenvaihdokset: Otto Brandtin tarina – T&T