Korona pandemia iski 2020 maailmankaupaan pahemmin kuin 2008 finanssikriisi

Konttikuljetukset korreloivat läheisesti maailmantalouden, valmistuksen ja kulutuksen kehityksen kanssa. Näin ollen konttialuksen satamakutsumallit tuottavat hyödyllistä tietoa taustalla olevista makrotaloudellisista suuntauksista. Korona pandemia iski maailmankaupaan pahemmin kuin finanssikriisi

COVID-19, yksi nopeimmin leviävistä maailman laajuisista pandemioista, joita olemme nähneet sataan vuoteen, on vaikuttanut ja muokkaa maailmanlaajuista kauppaa sekä merenkulun, rahdin, merenkulun, logistiikan, toimitusketjun ja kaupan liiketoimintaa kuin tiedämme.

Vuodesta 2020 globaalien toimitusketjujen, lähetysmallien ja erittäin korkean kysynnän siirtymisestä paniikkihankintoihin ja ylimääräisiin rahtimaksuihin 2020 on osoittanut, että teollisuus ei koskaan enään palaudu samanlaiseksi ja teollisuuden alalla tulee tapahtumaan joitain perustavanlaatuisia muutoksia tapahtuu ensi vuodesta eteenpäin.

Figure 2a

Maailmanlaajuisesti satamakäynnit olivat kuitenkin edelleen 3,0 prosenttia alemmalla tasolla kuin elokuun 2019 alun vuoden 2019 tason.

Pohjois-Amerikka oli 16,3 prosenttia ja Eurooppa 13,2 prosenttia alle vuoden 2019 satamakäyntien.

Figure 2d

Alueelliset ja maakohtaiset tilastot näyttävät seuraavan pandemian etenemistä, ja toipuminen on joillakin alueilla aikaisempaa kuin toisilla.

Covid-19 pandemia toi esiin myös inhimillisen elementin haasteiden muodossa, joita yli 300 000 merenkulkijaa joutui kokemaan eri rahtialuksilla ja satamissa odottaessaan miehistönvaihtoa, kun taas hallitukset ja IMO:n kaltaiset sääntelyelimet ryhtyivät nimittämään merenkulkijoita ”avaintyöntekijöiksi”.

IMO, International Maritime Organization, Kansainvälinen merenkulkujärjestö.

Maailman kauppajärjestö (WTO) on sanonut, että pudotus maailmalla kasvaa aikaisempaa pahemmaksi ja ennustaa kansainvälisen kaupan laskun vuonna 2020 olevan vakavampi kuin vuoden 2008 koettelemus.

Raportissaan WTO ennustaa 13–32 prosentin supistumisen vuonna 2020.

WTO arvioi, että covid-19 epidemian vaikutus kauppaan todennäköisesti ylittää finanssikriisin aiheuttaman laskun vajaat kymmenen vuotta sitten.

WTO: n pääjohtaja Roberto Azevedo kuvasi lukuja ”rumiksi”.

”Sitä ei voida kiertää”, hän sanoi. Hän sanoi, että tilanne on ennen kaikkea terveyskriisi, ja hän myönsi, että hallitusten on toteutettava toimia ihmisten elämän suojelemiseksi.

Vaikka maailmankaupassa on merkkejä palautumisesta syvälle COVID-19: n aiheuttamalle romahdukselle.

Maailman kauppajärjestön (WTO) taloustieteilijät ovat varoittaneet, että käynnissä olevan covid-19 pandemian toisen aallon, joissakin maissa jopa mahdollisen kolmannen aallon vaikutukset voivat häiritä talouden elpymistä. Mahdollisesti korona pandemia iski 2020 maailmankaupaan pahemmin kuin finanssikriisi

Raportissa todettiin, että maailmankaupan kasvu oli jo pysähtynyt vuoden 2019 loppua kohti. Tavarakauppa oli vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 1% pienempi kuin vuotta aiemmin.

Konttipula ja sen vaikutus merirahtiin

Vaikka meriliikenne on pysynyt suurelta osin toimivana korona pandemian alusta lähtien, monien maiden oli muutettava satamiensa protokollia lastinkäsittelyn, ajoituksen, satamien sulkemisen ja miehistön vaihdon suhteen.

Muutokset asiakirjoissa, lastin tarkastuksessa ja puhdistamisvaatimuksissa aiheuttivat lisää häiriöitä ja viivästyksiä lastin liikkumisessa.

COVID-19: n jälkivaikutus aiheutti valtavasti lisääntyneen konttien kysynnän, jonka sanotaan johtuvan yhdistelmästä markkinoiden kiinniottoa lockdown aikana menetetyistä asioista, lisääntyneestä lääketieteellisten laitteiden ja hygieniatuotteiden kysynnästä.

Kysynnän kasvu aiheuttaa nyt äärimmäistä konttipulaa etenkin Aasian ja Tyynenmeren kauppareiteillä. Konttien puute aiheuttaa käytäntöä kuljettaa konttikuljetukset hyväksi niiden palauttamiseksi Aasiaan, missä konttien kysyntä on suurinta.

Tämä on pakottanut useita maailmanlaajuisia suurvarustamoja siirtämään tyhjät kontit eri puolilta maailmaa Aasian reiteille niin nopeasti kuin mahdollista.

Rahdinkuljettajat rajoittavat jopa vientiä muilta markkinoilta, kuten Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Euroopasta, ja muistuttavat, että tyhjät kontit siirretään takaisin Kiinaan ja tiettyihin Kaakkois-Aasian maihin vastaamaan Yhdysvaltojen kysyntään.

Kysynnän kasvu ja konttien puute ovat nostaneet rahtimaksuja dramaattisesti, kun Kiinan ja Yhdysvaltojen länsirannikon väliset rahtihinnat nousivat noin 174% korkeammalle kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019, ja ne vaihtelivat 3879 dollarin / FEU-alueen ja Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä Itärannikon hinnat nousievat noin 85% korkeammalle kuin vuoden 2019 vastaavalla ajanjaksolla.

Tyhjien konttien kasvanut kysyntä on vaikuttavat myös muihin kauppareitteihin ja rahtimaksujen nousuun, kuten Aasia-Pohjois-Eurooppa, jossa hinnat ovat nousseet 8% 2 443 dollariin / FEU, kuten FBX osoittaa, mikä on lähes 50% korkeampi kuin vastaava ajanjakso 2019.