Konttirahtien hullun halvat päivät jäivät historiaan – Hanjin meni konkurssiin

Konttirahdin hinta Euroopasta Aasiaan kaksinkertaistui muutamassa kuukaudessa. Taksojen ennustetaan laskevan taas toukokuussa.

Suomalainen vientiteollisuus hyötyi viime vuonna tuntuvasti siitä, että konttirahtien hinnat Pohjois-Euroopasta Aasiaan olivat poikkeuksellisen alhaalla. Tänä vuonna tilanne on heilahtanut toiseen äärimmäisyyteen.

Rahtitaksat menivät viime vuonna niin alas, että jopa valtamerikuljetusten ykkönen, tanskalainen Maersk teki 370 miljoonaa dollaria tappiota. Se oli kautta aikojen toinen tappio yhtiön historiassa.

Halpamyynnin taustalla oli se, että varustamot investoivat muutama vuosi sitten reippaasti jättialuksiin, jotka toivat konteissaan elektroniikkaa, tekstiilejä ja investointitavaroita Kiinasta ja muualta Aasiasta Eurooppaan.

Paluukuormissa vietiin sahatavaraa ja sellua Aasiaan.

Maailmankaupan hidastuessa tavaravirtojen kasvu vaimeni.  Ylikapasiteetti yllätti ja kilpailu muuttui veriseksi.

Rahtitaksat tulivat vuonna 2015 rytinällä alas.

Viime vuonna neljänkymmenen jalan kontti Rotterdamista Shanghain satamaan Kiinaan maksoi enää hiukan yli 600 dollaria. Pudotuspeli johti siihen, että korealainen Hanjin meni viime syksynä konkurssiin. Lisäksi tehtiin yritysjärjestelyjä.

Kaikkein merkittävin asia oli kuitenkin se, että varustamot muodostivat kolme maailmanlaajuista liittoutumaa. Vastedes ne kuljettavat myös liittoutuman muiden yhtiöiden kontteja omissa laivoissaan. Kapasiteetti käytetään tehokkaammin.

Tiettävästi varustamot myös romuttivat poikkeuksellisen paljon kontteja ilman, että uusia olisi hankittu tilalle. Syntyi pulaa konteista. Myös Aasian ja Euroopan välisiä laivavuoroja harvennettiin.

Lähde: Konttirahtien hullun halvat päivät jäivät historiaan | Kauppalehti